Kupowanie opału na zimę zwykle ma miejsce okresie letnim bądź wczesną jesienią, czyli jeszcze zanim zajdzie potrzeba uruchomienia instalacji grzewczej. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim nikt nie lubi, gdy następuje nagłe załamanie pogody, robi się zimno, a nie ma czym rozpalić w piecu. Dlatego też zostawianie niektórych spraw na ostatnią chwilę jest ryzykowne, poza tym ceny opału w sezonie grzewczym mogą być wyższe, aniżeli poza sezonem.
Przygotowania do sezonu grzewczego a rodzaj opału
Kolejną kwestią jest rodzaj opału. Przykładowo drewno należy kupić ze sporym wyprzedzeniem, po to, by mogło dobrze wyschnąć. Z kolei na magazynowanie brudzącego węgla trzeba przeznaczyć jakąś część budynku gospodarczego, co wyłącza ją z użytkowania. Natomiast w przypadku pelletu, który jest opałem niebrudzącym, dostarczanym w szczelnych, wygodnych workach i od razu gotowym do użytku, nie ma większych problemów z magazynowaniem. Dlatego też pellet na sezon grzewczy wiele osób dokupuje w środku zimy.
Jaki powinien być dobry pellet?
Pellet to paliwo pochodzenia naturalnego, powstające ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych, niekiedy także trzciny czy słomy. W Polsce największym zainteresowaniem cieszy się pellet sosnowy, do którego produkcji wykorzystuje się odpowiednio wyselekcjonowane zręby i wióry.
Dobry pellet na sezon grzewczy pali się równo i długo, a jednocześnie oddaje do pomieszczeń wystarczającą ilość ciepła. Jeżeli paliwo jest złej jakości, spieka się, strzela, nie spala dobrze i szybko zapełnia pojemnik na popiół, do tego może powodować kosztowne awarie podajnika. Ponadto pellet z domieszką nieznanych substancji oraz materiałów drewnopodobnych wydziela nieprzyjemną woń i nie pozostaje bez wpływu na jakość powietrza. Dlatego też chcąc ogrzewać dom ekonomiczne, wygodnie i ekologicznie, powinniśmy postawić na pellet prosto od producenta.
Jak powstaje pellet na sezon grzewczy?
Dlaczego warto postawić na pellet prosto od producenta? Ponieważ w przeciwieństwie do hurtowni, która nie ma wglądu w proces powstawania pelletu, producent kontroluje każdy etap procesu produkcyjnego. Idealnie, jeśli korzysta przy tym z własnego surowca drzewnego, a nie sprowadza go z okolicznych zakładów przetwórstwa drzewnego.