Jak zaprojektować wnętrze restauracji?

restauracja

Wystrój restauracji to niezwykle istotna kwestia. Projektowanie jest dla architektów sporym wyzwaniem. Wnętrze powinno być przyjazne dla gości, a także spójne z charakterem kuchni jaka jest serwowana w danym lokalu. Ponadto należy także zwrócić uwagę na obowiązujące przepisy, bezpieczeństwo, wygodę i względy wizualne. 

Właściwe oświetlenie 

Kolejną niezwykle ważną kwestią jest dobór odpowiedniego oświetlenia. Ono buduje poczucie komfortu, a także relaksu. Dobrze sprawdzi się oświetlenie łagodne, delikatnie ciepłe, które będzie można regulować i dostosowywać do aktualnej pory dnia. Dodatkowo warto postawić na świata punktowe. Powinny one być skierowane na najciekawsze i najważniejsze punkty we wnętrzach. Jeżeli w restauracji będzie wydzielona przestrzeń dla najmłodszych, dobrym rozwiązaniem jest wybór neonów. Neony dobrze sprawdzą się także na szyldzie. 

Motyw 

Oprócz odpowiednio dobranych kolorów i oświetlenia, bardzo duże znaczenie ma także motyw przewodni. Wiele pizzerii jest tak urządzonych, aby od razu wywoływać skojarzenie z włoskimi klimatami. Duże znaczenie mają wszelkie dodatki, dekoracje na ścianach, ozdoby stolików itd. Warto zdecydować się na jeden styl, czy też motyw przewodni i wokół niego zbudować cały wystrój. Pomoc uzyskasz od profesjonalistki Hanny Duszyńskiej (https://duszynska.com.pl/).

Bez względu na zmieniającą się modę, zawsze warto postawić na kwiaty i rośliny zielone. Roślinność pasuje do każdego wnętrza i może wywołać naprawdę wspaniały efekt. 

Funkcjonalność 

W każdej z restauracji można wyróżnić zaplecze oraz salę. Dlatego podczas projektowania bardzo ważne jest dbanie o funkcjonalność. Goście powinni mieć przestrzeń i poczucie prywatności, należy zadbać o swobodny dostęp do toalety, a także do lady. Z kolei kuchnia musi być tak urządzona, aby kucharze i kelnerzy z łatwością i wygodnie mogli realizować swoje obowiązki. Nikt nie chciał by się potykać o jakiś mebel, za każdym razem idąc od stołu do lodówki. Jak wspomniano wcześniej, projektując kuchnię oraz salę trzeba wziąć pod uwagę obowiązujące przepisy. 

Odpowiednia kolorystyka 

W projektowaniu restauracji niezwykle ważną rolę odgrywają kolory. Warto zadbać o to, aby wykorzystać spójną paletę kolorystyczną. Wybrane barwy mają nie tylko dobrze się prezentować, ale także pełnią rolę marketingową. Projektant wnętrz trójmiasto opiera się na przemyślanych rozwiązaniach, które mają za zadanie przyciąganie i utrzymanie klientów. Przykładowo restauracja z wyrafinowaną kuchnią dobrze prezentują się w barwach pastelowych i jednolitych. Dodatkowo na ścianach, warto umieścić elementy sztuki, np. jakieś obrazy, inspirującą grafikę, ornamenty itd.