Co należy wiedzieć o stołach chłodniczych?

stół chłodniczy

W restauracjach i lokalach gastronomicznych z reguły nie obędzie się bez podstawowego wyposażenia. Coraz większą popularnością cieszy się stół chłodniczy. Czym dokładnie jest? Jakie funkcje pełni? Jak wygląda zastosowanie stołu chłodniczego w gastronomii? Jakie zalety tego rozwiązania możemy wyróżnić? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy.

Czym jest stół chłodniczy?

Gdybyśmy zdecydowali się na zdefiniowanie stołu chłodniczego doszlibyśmy do wniosku, że jest to podstawowe wyposażenie w lokalu gastronomicznym, które służy do tego, aby przygotowywać na nim posiłki, a także przechowywać produkty lub eksponować je w niższej temperaturze. Na rynku znaleźć można wiele egzemplarzy, niektóre to modele dwudrzwiowe i trzydrzwiowe, inne natomiast posiadają dodatkowe szuflady. Jest to pewna gwarancja bezpieczeństwa przechowywania żywności.

Oferta ze stołami chłodniczymi znajduje się pod adresem https://orest.com.pl/holodilnoe_oborudovanie/stoly%20chlodnicze/.

Stół chłodniczy – jakie funkcje pełni?

Stół chłodniczy najczęściej wykorzystywany jest do krótkotrwałego przechowywania produktów, które mogą szybko mogą się zepsuć. We wnętrzu panuje idealna temperatura, która oscyluje w granicach od 2°C do 8°C. W konsekwencji żywność nadal zachowa swoją świeżość, a także odpowiednią konsystencję, a rozwój bakterii i grzybów jest ograniczony, co wydłuży okres spożycia. Może to być również przestrzeń robocza, która sprawdzi się do przygotowywania posiłków. W razie potrzeby stół chłodniczy może mieć również funkcję ekspozycyjną. Muszą to być jednak egzemplarze z przeszklonymi drzwiami, wówczas klienci mogą zobaczyć, co jest w środku. Z pewnością jest to doskonała forma oglądania wszelkiego towaru, która będzie zarówno funkcjonalna, jak i ciekawie prezentująca się.

Zalety stołów chłodniczych

Przede wszystkim stół chłodniczy posiada bardzo wytrzymały granit, który idealnie nadaje się do pracy z ciastem. Blaty występują w wielu kolorach, pomimo tego dopuszczone są do pracy z żywnością. Wykonane są ze stali nierdzewnej i często posiadają funkcję “samorozmrażania”. Stoły chłodnicze mają dużą pojemność, a w razie potrzeby mogą zostać dodatkowo wyposażone w kółka, które w znacznym stopniu ułatwią sprzątanie i obsługę techniczną. Tego typu urządzenia nie są dużych rozmiarów, dlatego też sprawdzą się nawet w lokalach, które posiadają mniej wolnego miejsca. Co ważne, tego typu sprzęt jest w stanie z powodzeniem zastąpić kilka innych urządzeń, co spowoduje zwolnienie wolnej przestrzeni, którą można zagospodarować w dowolny sposób.

Artykuł powstał we współpracy z firmą OREST – producentem stołów chłodniczych