Poszukując nowych naczyń do pieczenia, kucharze i miłośnicy kuchni zwykle mają tę samą listę ważnych wymagań. Najważniejsze z nich wszystkich jest bardzo proste: naczynie musi być niezawodne i trwałe – przecież nikt nie chce, aby jego naczynia do pieczenia pękały lub odpryskiwały, ponieważ były zbyt gorące lub zostały odłożone trochę za mocno. Ograniczenia budżetowe są powszechnym problemem, a sprzęt do gotowania nie zawsze jest na tyle uniwersalny, aby odzwierciedlić potrzeby wszystkich jego użytkowników.
Wymiary sprzętu muszą mieścić się w normie dla popularnych i najczęściej stosowanych przepisów kucharskich. Ważne jest też, aby patelnia była łatwa do czyszczenia po ugotowaniu lub przynajmniej powinna nadawać się do mycia w zmywarce, jeśli to możliwe. Jak widać, zestaw do pieczenia powinien spełniać wiele funkcji! Najważniejsze cechy zewnętrzne to kolor, poręczność i wygodny uchwyt. W przeszłości powszechnymi materiałami były szkło i metal, zwykle tworzone przy użyciu różnych powłok lub technik produkcyjnych, aby były jak najbardziej przyjazne dla kuchni. Obecnie na rynku dostępne są nowsze materiały, które są popularne i spełniają wszystkie istotne wymagania, jakie może im postawić kucharz. Jedną z takich opcji jest silikon i wykonane z niego silikonowe formy do pieczenia.
Czym są silikonowe formy do pieczenia?
Silikonowe formy do pieczenia mogą (wbrew nazwie) być wykonane z dowolnego materiału, ale zwykle zawierają jakąś domieszkę silikonu. Ten materiał istnieje już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno został zastosowany do materiałów do gotowania. Silikonowe formy do pieczenia to doskonałe narzędzie do różnych działań w kuchni. Ten materiał jest trwały, łatwy w produkcji i ma szczególnie wyjątkową cechę: może być elastyczny! Niektóre wersje silikonowych wyrobów do pieczenia wyginają się i skręcają. Silikonowe formy do pieczenia są zazwyczaj bardziej kolorowe niż inne produkty do pieczenia i mają gumowy, nietypowy wygląd. Są one dostępne w większości działów kulinarnych supermarketów oraz w sklepach internetowych.
Jakie zalety mają silikonowe formy do pieczenia?
Silikonowe formy do pieczenia stały się popularne ze względu na szereg korzyści. Najbardziej doceniane ich cechy to:
- Są lekkie – silikon to lżejsza alternatywa dla innych wyrobów do pieczenia, ułatwiająca przenoszenie, przechowywanie i używanie przez całą rodzinę.
- Równo się nagrzewają – Silikon nagrzewa się równomiernie, eliminując gorące miejsca i przypalone jedzenie. Oszczędza czas, ponieważ nie trzeba dostosowywać czasu gotowania w zależności od używanego materiału.
- Są praktycznie niezniszczalne – Chociaż silikon może ulec uszkodzeniu, nie musisz się martwić upuszczeniem go na podłogę itp. Nie pęka, nie tłucze się, nie jest go łatwo zarysować. Nie odpryskuje, a także jest trwały, jeśli chodzi o odporność na różne substancje.
- Jest odporny na ekstremalne temperatury – Silikon z łatwością radzi sobie z wysokimi i niskimi temperaturami, dzięki czemu nadaje się do pieczenia, a także do innych zadań, takich jak tacki na kostki lodu.
- Jest bardzo prosty w obsłudze – Naturalna elastyczność i proces produkcji silikonu sprawiają, że jest on bardzo łatwy w obsłudze. To naczynie do pieczenia ma wiele krawędzi, które ułatwiają chwytanie. Elastyczność ułatwia również przechylanie i wyjmowanie wypieków w porównaniu z alternatywami.
- Występuje w różnych formach i kolorach – Istnieje wiele różnych form naczyń silikonowych; mogą mieć prawie każdy kształt. Oznacza to, że mogą to być tradycyjne naczynia do pieczenia, takie jak patelnie do ciasta, blachy do pieczenia i patelnie do muffinek, ale także wyjątkowe naczynia do pieczenia, które pomagają w różnych zadaniach.
- Są łatwe do czyszczenia – Cząsteczki pieczonej żywności zazwyczaj nie wiążą się z silikonem w taki sposób jak w przypadku szkła lub metalu. Silikon jest zazwyczaj łatwy do czyszczenia i nie wymaga skrobania ani moczenia w celu usunięcia wszystkiego. W razie potrzeby można go myć w zmywarce, ale zwykle nie jest to wymagane.